ti gode studieteknikker

Jeg er en av dem som så gjerne skulle hatt flere studietips, og samtidig hatt selvdisiplin nok til å følge dem, også. Likevel har jeg noen måter jeg lærer best på når jeg skal pugge til prøver, tentamener, eksamener, framføringer eller andre viktige, skolerelaterte ting - og av ren kjedsomhet (og til egen påminnelse) har jeg da samlet en god del her.Før du begynner å pugge, slå av datamaskinen og plasser den så langt unna ditt utkårede oppholdsrom som mulig. Dersom du er høyst avhengig av datainnhold, skriv det ut. Jeg tar likevel ofte meg selv i å finne på unnskyldninger til å bruke dataen, et dårlig tegn.. heeh. Her gjelder det altså å ha nok selvdisiplin. Dersom du har et alvorlig problem, be noen om å gjemme den godt for deg.


Å finne riktig fokus og ikke minst holde det, kan for mange (inkludert undertegnede) være en utfordring. I slike sammenhenger kan det være en idé å lure seg selv til å jobbe bedre, ved å prøve forskjellige former for motivasjon. Når jeg har lært meg formelen for fotosyntesen, skal jeg ta meg et kvarters velfortjent pause. Sett deg gjerne store mål, men realistiske. Hvis ikke kan skuffelsen bli stor og motivasjonen dårlig.


Kutt ut alt av brus, smågodt og annet snacks - det virker meget dårlig på konsentrasjon og energi! Sats på brødskiver med ost i tillegg til et glass iskald melk, og gjerne frukt og vann til senere bruk. 


Av egne erfaringer vil jeg si at det å gå sette av en halvtimes tid til å gå ut, få seg litt frisk luft og samlet tankene litt, hjelper veldig godt. Trenger ikke å være noe langt, og du bør jo ikke slite deg ut. Med en gang man kommer inn igjen og setter seg ned med leseboka, er alt så mye lettere.


.. er svært viktig. Ta deg minst et kvarters pause hver andre time, gjerne med en times mellomrom. Få tankene på andre baner og slapp av litt. Ikke pugg deg helseløs! ;)Dette er vel, etter min mening, et av de viktigste punktene. Er du på forhånd negativt innstilt, vil det selvfølgelig ikke gjøre saken noe bedre. Snu en tanke som "jeg har ikke sjans" til "dette klarer jeg". Har du en dårlig følelse, finn ut hva det er som forårsaker den og vend den om til noe positivt. Sitter du igjen med positive tanker er du kommet langt.


Å sitte med hodet konstant nedgravd i leseboken er ikke en særlig god måte å studere på. Det gjør som oftest godt med litt variasjon! :) Dersom du sliter med noe, ta penn og papir fatt og gå ut på en aldri så liten brainstorm-vandring. Snakk med familie, venner, klassekamerater, naboer, lærere, bekjente - diskuter temaet og noter argumentene. Slik får du flere synspunkt og et fyldigere svar.


Les igjennom notatene du har gjort iløpet av timene på skolen, og vurder hva læreren har vektlagt iløpet av læringsperioden. Ta for deg de temaene det er mest snakket om, og lær det godt. Nærmere detaljer skal du kun lære dersom du har tid og nødvendighet av det. Ta en titt på notatene du har gjort deg, både fra timene og læreboken, og prøv så godt du kan å gjenfortelle uten å se så mye på notatene. Lag forklarende illustrasjoner som hjelper deg å huske bedre, og det blir også lettere å fortelle grundigere med egne ord.


Du finner masse små prøver du kan teste deg selv i på nettet. Finn en med temaet du har jobbet med, eller lag en selv med de mest sentrale spørsmålene. Husk å ta for deg ting du ikke kan så godt, fremfor ting du kan svare på i søvne. Du kan også spørre fint om noen rundt deg kan stille deg spørsmål angående temaet. Lån dem boken, og la dem improvisere. Ha en muntlig dialog og diskuter gjerne.


Ingen ting er som en god natts søvn! Da er du sikret ti ganger bedre konsentrasjon enn om du hadde sovet fire usle timer.

Hoooh, masse tekst. Dette var stort sett det jeg fokuserer på når jeg har en prøve fremfor meg. Hva er dine tips? Men ship o'hoy, nå må jeg gå! Naturfagøving ahead!

bloglovin

Stikkord:

6 kommentarer

Maren Svanem

12.10.2010 kl.16:38

Jøss, superflink! Det er vel noe i den duren. Sånn omtrent.

Stylenerd

12.10.2010 kl.17:35

Hææregud, dette trengte jeg kristin. Nå skal jeg skru av PC'n og lage meg to solide skiver med makrell i tomat og LESE PÅ PRØVE! TAKK

kristin

12.10.2010 kl.19:38

npnp :)

minimaikeen

12.10.2010 kl.20:23

Hei!

Vinnerne av vurderingen er kommer, kanskje det ble deg?

<3minimaikeen

Siv

13.10.2010 kl.12:47

smart! gleder meg til å øve på utallige prøver, dette kommer jo til å bli bra : D

- Caroline -

18.10.2010 kl.18:15

Hei! Utrolig bra tips! Jeg skulle bare si at jeg har lånt dem og bildene dine til bloggen min! :) Si fra hvis dette ikke var greit (med tanke på copyright osv) så fjerner jeg det med en gang! :)

-Caroline

Skriv en ny kommentar

hits